Skip to content

Hackathon

Hackathon

Hackathon är ett event som går ut på att förena människor med samma intresse från hela Sverige eller till och med från hela världen. Eventet går ut på att ett stort antal människor träffas och diskuterar kreativitet och skapande. Främst förekommer Hackathons inom programmering och datahantering men det finns även andra typer av Hackathons som har fokus på ämnen såsom mat, läsning, Datorspel, trafikfrågor, business och resor. Hacka som är den första delen av ordet behöver inte nödvändigtvis betyda att hacka ett programmeringsspråk utan man kan även hacka en livsstil, organisation eller marknad. Fokus på ett Hackathon är framförallt att ge de deltagande inspiration och skapa ett nytänk.

Hackathon symboliserar kreativitet

Namnet Hackathon är en hopslagning av orden ”hacker” och ”marathon” där ordet ”hack” symboliserar kreativitet och lekfullhet. Ordet hacker har ofta används i dåliga sammanhang men i själva verket menas det att man ska förstå ett system och få systemet att utföra det man vill att det ska göra. Vid Hackathons får man hjälp av andra kunniga och intresserade personer att hitta kluriga genvägar samt att kunna sätta sin egna och personliga prägel på sitt mästerverk. Redan under 1900-talet började Hackathons florera runt i världen av programmerare och utvecklare. Sen dess har det tagit ordentligt fart i flera branscher men framförallt inom programmering. Eventet kan liknas vid demopartyn och lanpartyn.

På demopartyn är det mer fokus på grafik och ljud medan lanpartyn fokuserar på nätverksspel. Första eventet som bar namnet Hackathon gick ut på att tio stycken programmerare samlades för att klura ut och utföra ett arbete inom kryptering. Anledningen bakom evenemanget var att hitta lösningar för exportering av krypteringsprogram från USA. Eventet var på så sätt ett test och det visade sig att evenemanget blev en succé då programmerarna kunde komma fram till en lösning. Det rekommenderas att gå på ett eller flera Hackathons om man vill lära sig mer då du kan ta in kunskap och inspiration från människor över hela världen.

Uppbyggnaden av Hackathons

Hackathon är ett event för likasinnade personer

Ett Hackathon är uppbyggd i tre olika delar som består av pitchning, hackning och demo. Inledningen av eventet går till så att alla deltagande medlemmar får presentera sig i följd av en snabb pitching. Det kan kännetecknas av en säljande presentation av evenemanget och vilka idéer man vill utforska samt vilka mål man uppnå i slutet av eventet. Efter presentation av både medlemmarna och idéer samt visioner är det dags att forma team som ska jobba tillsammans under eventets gång. Varje mål i teamet ska vara frivilligt och därför ska deltagarna själva vilja uppnå målet och hitta lösningar på problemet.

Huvuddelen av ett Hackathon är självklart hackandet som innebär att man ska förstå ett system och tillslut kunde få systemet att göra det man vill. Då det finns vissa problem och fel som behöver lösas under eventets gång är det därför mer effektivt att jobba i grupp. Ett Hackathon går inte bara ut på att hitta lösningar till ett system utan även att utbilda och öka kunskapen hos världens alla programmerare. Den slutliga delen innebär att man ska ha uppnått det man vill. Det kan antingen betyda att man gjort en förändring, testat en ny ide eller utvecklat sig själv. Oftast ligger det en prispott i slutet av varje evenemang för att öka motivationen till utveckling. Det kan vara så mycket som flera hundra tusen kronor i prispotten vilket både ökar spänningen i eventet samt koncentrationen.

Från hobby till utbildade programmerare

Hackathon är till för att samla personer med samma intresse samt öka kunskapen och delaktigheten i programmering. Om du befinner dig i Göteborg kan du ta del av en hel del Hackathons. Under år 2013 hölls världens största hackathon i Göteborg på Lindholmen där deltagare från över 75 stycken länder deltog. På eventet var det allt ifrån hobby programmerare till mer erfarna programmerare som alla fick pitcha sin egna stil och uppfinning. Att delta i ett event för programmering gör att du kan samtala med folk som har olika kunskapsnivåer i ämnet. Genom att jobba i grupp kan man utöka sin kunskap och få tips och idéer på nya sätt att programmera.