Skip to content

Code jam

Code jam

Är du sugen på att arrangera ett Code Jam för svenska utvecklare? Här får du tips om hur du går tillväga. Intresset för Code jam fortsätter att växa. Att anordna en dag då ni tillsammans programmerar, är ett bra sätt att lära känna andra utvecklare och samtidigt lära sig mer om programmering. Det handlar förstås om en tävling i programmering vilket innebär en möjlighet att träffa utvecklare från en mäng olika platser runt om i Sverige. Tanken är att så många utvecklare som möjligt samlas kring ett problem som man får information om strax innan start. Alla behöver inte befinna sig på samma plats, utan kan tävla på olika orter.

Code jam kan handla om olika saker

Code jam kan handla om spelutveckling, men också om till exempel utveckling av mobilappar. Det behöver alltså inte alltid handla om algoritmisk programmering på tid, även om det rent historiskt har varit så. De tävlande får använda fyra olika programspråk, nämligen Java, C++, C# eller Visual Basic Net för att lösa ett visst problem inom en begränsad tid. Man samlas på en särskild hemsida, där man också kan chatta med andra tävlande. Själva problemet beskrivs endast på engelska för att undvika missförstånd och översättningsmissar, inga andra språk får alltså förekomma. Man får använda mekaniska översättare, men inte diskutera problemet med vare sig översättare eller andra tävlande.

Om du vill starta ett code jam för svenska utvecklare, är det bra att, till att börja med, ha en dedicerad hemsida för det. Den kan vara utgångspunkten för att starta en grupp eller community som får sprida informationen vidare till likasinnade. Hemsidan bör ha säker inloggning för att undvika obehöriga, det är också bra om den har en chatt-funktion så att de tävlande kan interagera med varandra. Det är förstås trevligt om man kan samlas på utvalda platser för att tävla tillsammans, det skapar gemenskap och inspiration för alla inblandade. En idé är att någon från varje ort tar på sig ansvaret att samla folk.

Nyttan med code jam

Code jam är att tävla

Code jam gör stor nytta i och med att den inspirerar till utveckling av programmeringskonsten. Många som idag är intresserade av programmering eller är aktiva programmerare, får ett trevligt mål att se fram emot som gör dem såväl motiverade som inspirerade. Det är naturligtvis också bra ur en social aspekt att träffas ”live” då man får chansen att diskutera och umgås med andra likasinnade. Alla människor mår bra av att umgås i en grupp där man delar intressen. Man blir också gladare och mer utåtriktad när man har roligt tillsammans med andra. Vill man lära sig mer, är ett tips att titta på dokumentationen som Google har publicerat.

Google Code Jam finns tillgängligt på internet, och vem som helst kan delta. Om du gör en sökning på nätet, hittar du massor av information på engelska som du kan ha nytta av. Det finns bland annat information om årets tävling (2017). Även tips och inspiration på vad du kan hitta på finner du där. Det är endast fantasin som sätter gränser, och precis det är ju vad som är så bra med internet – att man därifrån kan hämta hur mycket som helst.

Starta ett code jam i Sverige

Sammanfattningsvis kan man säga att det saknas ett code jam i Sverige och att det verkligen borde löna sig att ta tag i idén att skapa ett sådant. Sverige är känt för att ha många duktiga utvecklare, så ett code jam här borde kunna locka massor av människor. Det som saknas är någon med driv som är beredd att sätta igång med denna intressanta utmaning. Det blir säkerligen inte svårt att hitta en sådan person. Sedan bildar man en förening, fattar beslut om datum, skissar på tävlingsproblem att jobba med etc. Normalt sett brukar det rulla på bara någon sätter bollen i rullning, och att starta med en grupp på facebook kan vara en bra början.